Wat doet een bruidsfotograaf?

Is een bruidsfotograaf 10 uur lang aan het fotograferen?

In deze blog neem ik je mee op een typische dag van een bruidsfotograaf. Zo zal ik zo goed mogelijk in detail treden over de veelzijdigheid van locaties. Om je tevens een beter beeld van een dag te geven ben ik uitgegaan van een bruiloft van 10 uur. Hierbij zou ik van 10:00 uur tot 20:00 uur aanwezig zijn tot en met het begin van de openingsdans.

Gezond ontbijt voor een dag hard werken

Gezond ontbijt voor een dag hard werken

6:00 - 8:30 VOORBEREIDEN

Ik zet mijn wekker altijd heel erg vroeg zodat ik genoeg tijd heb om alle materialen te dubbelchecken, goed wakker te worden en voldoende te eten. Een dag van 10 uur kost namelijk ontzettend veel energie en gedurende de dag zijn eetmomenten lastig in te plannen. 

Afhankelijk van locatie spring ik om 08:30 in de auto en rijd ik naar de eerste locatie. Ik lig zo altijd voor op schema, maar dat is prettig voor een goede indruk van de locatie.

Details fotograferen om op te warmen voor het echte werk

Details fotograferen om op te warmen voor het echte werk

9:45 - 12.00 EERSTE FOTO'S

Details fotograferen om op te warmen voor het echte werk

Na mijn aankomst op de eerste locatie bij de bruidegom begin ik al vrij snel met fotograferen. Ik start altijd vrijwel direct omdat ik dan lekker op kan warmen en de aanwezigen op deze manier kunnen wennen aan mij en mijn camera.

Nadat ik bij de bruidegom heb gefotografeerd, (wat meestal een half uurtje kost) rijd ik door naar de bruid, omdat de bruid langer bezig is. Ik zorg ervoor dat ik de jurk kan fotografen zonder dat de bruid deze draagt en fotografeer details in en om de locatie. Ik besteed lekker wat tijd aan goede portret foto's. De bruid kan zo later goed haar make-up zien op de foto's. De visagiste en haarstyliste hebben naderhand ook altijd wat aan deze mooie kiekjes.

Wanneer de bruid klaar is zal de bruidegom naar deze locatie komen om zijn toekomstige voor het eerst te zien. Voor mij is dit het eerste spannende moment van de dag omdat ik de reactie van beiden goed wil registreren.

Ceremonie in volle gang

Ceremonie in volle gang

12:00 - 14:00 CEREMONIE

Om 13:00 uur moet het bruidspaar op de trouwlocatie zijn. Ik zorg dat ik daar een ongeveer half uur van te voren ben. Ik bekijk de plekken waar ik kan staan om de perfecte foto's te maken. Het is voor mij ook belangrijk om te het licht hier te bekijken zodat ik de instellingen van mijn camera hierop kan aanpassen.

Als de ceremonie eenmaal is begonnen moet ik flink aan de bak. Ik wil alle belangrijke mensen, reacties van gasten en bruidspaar goed vastleggen. Ik ben dus continu van de ene naar de andere hoek aan het verplaatsen. Afhankelijk van de locatie gebruik ik één of twee camera's. Wanner ik twee camera's gebruik heeft de ene camera een zoom lens en de andere een close-up lens.

oude warande tilburg bruiloft

14:00 - 16:00 LOVE SHOOT

Na de ceremonie rijd iedereen naar de feestlocatie en ga ik met het kersverse bruidspaar hun love shoot doen. Soms vind deze shoot plaats bij het stadhuis, in een ander geval op de locatie van het feest en in zeldzame gevallen op een geheel andere locatie. Het kan ook voorvallen dat  de love shoot op een compleet andere dag wordt geschoten, omdat de locatie wat verder weg is. 

De love shoot neemt (afhankelijk van de wensen van het paar) doorgaans een uur tot anderhalf uur in beslag. Vergis je niet, een uur vliegt voorbij.

 

 

16:00 - 19:00 PAUZE

Na het schieten van de love shoot keren we terug naar de feest locatie, waar uiteraard eerst gegeten wordt. Ik fotografeer de sfeer, aankleding, gerechten en laat dan de mensen rustig eten.

Dit is voor mij het moment om zelf ook te eten en foto’s up te loaden, batterijen op te laden enz.

bruidspaar dansen

19:00 - 20:00 OPENINGSDANS

Om 20:00 uur staat de openingsdans gepland dus de meeste gasten zijn voor die tijd binnen. 

Ik schiet de openingsdans en nog wat sfeer foto's, met eventueel wat verzoekfoto's en dan pak ik mijn spullen in. Vaak loopt het wel wat uit maar dat geeft niet. Ik sta vaak nog wel een uurtje te praten met de gasten die ik over de gehele dag heb leren kennen. Je bouwt toch een band op in zo'n dag en het is leuk om daarmee in contact te blijven :)

Quality is never an accident; it is always the result of high intention, sincere effort, intelligent direction and skillful execution; it represents the wise choice of many alternatives.
— WILLIAM A. FOSTER

Pre-bruidsdag

Wanneer ik geboekt word voor een bruiloft begin ik enkele dagen/weken van te voren een plan te maken voor de betreffende bruiloft. Ik heb de locaties (soms ken ik de locatie al) en het bruidspaar bestudeerd en heb een plan van aanpak gemaakt op basis van de dagindeling.

Post proces bruiloft

Post proces bruiloft

Post-bruidsdag

Na de bruiloft zit het fotograferen er misschien op maar nu begint het nabewerken van de foto's. Binnen 24uur van de bruiloft probeer ik een eerste selectie van foto's te maken. Hierna zorg ik dat alle foto's een post-proces hebben gehad. Dit is een soort eerste bewerking op kleur en licht. Vervolgens ga ik alle foto's in een kleiner formaat omzetten en voorzien van een logo. Zij kiezen de foto's uit die ze graag willen hebben en deze zal ik deze in groot formaat bewerken en vervolgens aanleveren. 

De totale uren die ik gebruik voor nabewerking van de foto’s betreffen ongeveer 5 tot8 uur , afhankelijk van de wensen.

Conclusie: fotografeert een fotograaf de hele dag door:

Nee, een fotograaf fotografeert niet de hele dag door. Het zou simpelweg niet mogelijk zijn. De geheugenkaarten zouden vol raken. De fotograaf dient daarnaast rekening te houden met de wensen van het bruidspaar m.b.t. de foto selectie en nabewerking. Het waarborgen van kwaliteit is een tijdrovend proces. Als fotograaf moet je eerst kijken naar mogelijkheden en snel anticiperen op situaties. Bij het perfecte moment, dan schiet je raak!

 

Meer op de instagram pagina van Roy van der Wens

Op de instagram pagina van Roy van der Wens vind je nog meer werk van Roy van der Wens


Bent u ook geïnteresseerd in een bruidsreportage door Roy van der Wens? Neem dan contact op voor een gesprek en wellicht kunnen we iets prachtigs neerzetten.