Apparatuur van een bruidsfotograaf

Wat voor apparatuur gebruikt een bruidsfotograaf?

Regelmatig wordt mij gevraagd met welke apparatuur ik te werk ga op bruiloften. In deze blog leg ik uit welke camera’s, lenzen en bewerk-programma’s ik gebruik voor mijn signature Roy van der Wens-foto’s.

Uiteindelijk zijn foto’s een eindresultaat van de keuzes die een fotograaf maakt. Als je bijvoorbeeld kiest voor flitsers dan krijg je een ander soort foto dan wanneer je bestaand licht gebruikt.

WELKE APPARATUUR GEBRUIK IK?

Om alles op te noemen wat ik in mijn bezit heb wordt een lange lijst. Ik zal daarom een kleine opsomming maken van de producten die ik altijd meeneem naar een bruiloft:

 • Canon 5D MK4

 • Canon 5D MK2

 • Gopro Hero 5

 • Canon EF 70-200 Lens

 • Canon Ef 24-70

 • 580EX II flitser

 • Licht bouncer

Camera's

Een bruidsfotograaf kan niet zonder een camera (en in mijn ogen eigenlijk niet zonder ‘twee’ camera's). Je hebt twee camera’s nodig omdat je een back-up wilt hebben en het is prettiger omdat je niet steeds van lens hoeft te wisselen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Canon. Dit ligt lekker in de hand, het bedient intuïtief en in mijn ogen maakt Canon betere lenzen dan Nikon. Ik heb overigens niets tegen Nikon o.i.d.. Ik werk persoonlijk prettiger met Canon. Ik gebruik altijd 5D camera's omdat ze alles hebben wat ik zoek en ze zijn zeer betrouwbaar.

MIJN CAMERA VERGELEKEN MET JOUW CAMERA

Beetje flauw om te zeggen maar er zitten een aantal belangrijke verschillen tussen de camera's die ik gebruik en een ‘gemiddelde’ camera. 

 • Mijn camera is erg robuust (dit is nodig omdat ik in weer en wind sta te fotograferen);

 • De camera is full-frame (daar kom ik zo op);

 • De camera reageert sneller (zowel met fotograferen als in de software);

 • Er zitten geen gekke pre-sets op (die zouden alleen maar in de weg zitten).

Full Frame

De camera's die ik gebruik hebben een zogenaamde ‘full frame sensor’. Dit betekent dat de volledige sensor in mijn camera aanwezig is. Goedkopere camera’s hebben een zogenaamde ‘crop sensor’. Deze sensor is 1.5x kleiner dan de full frame sensor. Dat houdt in dat er letterlijk 1,5 minder beeld is. Ik ga je niet met alle technische blah blah blah bemoeien, máár mocht je ooit met een full frame mogen werken begrijp je meteen wat ik bedoel.


Flitsen of niet!?

Martin Parr zoekt ongemakkelijke momenten op en licht ze volledig uit met zijn flits.

Martin Parr zoekt ongemakkelijke momenten op en licht ze volledig uit met zijn flits.

Laat ik maar met de deur in huis vallen, géén enkele foto in mijn portfolio is geflitst. Heb ik een hekel aan flitsen? Nee, absoluut niet! Het past simpelweg niet bij mijn stijl. Ik denk dat er fotografen zijn zoals Martin Parr (go check him out), die absoluut meester zijn in flitsen en daarmee hun stempel op de foto zetten. 

Waarom kies ik niet voor flitsen? Omdat ik misschien nog meer van schaduw houd dan van licht. Schaduw zorgt voor mysterie en contrast en speelt met je fantasie. Want iets wat je niet kan zien moet je zelf invullen. 

Soms als ik te weinig licht heb of een highlight wil maken pak ik een ‘Bouncer’. Dit is een reflecterende plaat die opvouwbaar is, zodat ik het overal mee naartoe kan nemen.

WELKE LENS GEBRUIK IK HET MEEST?

Beide lenzen gebruik ik veel, maar meestal niet tegelijk. Tijdens het aankleden en momenten dat ik dichtbij mijn onderwerp (bruid of bruidegom) kan komen met de camera kies ik voor de 24-70 zoomlens. Meestal schiet ik enkel op 35mm. Daarom is de kans groot dat ik in de toekomt enkel met een 35mm ga werken.

Tijdens portretten of ceremonie probeer ik wat meer afstand te bewaren en kies ik voor de 70-200 lens. Deze lens heeft een erg fijne ‘bokeh’(bokeh is het onscherpe deel in de foto) en dat maakt het scherpe deel veel prettiger om naar te kijken.

Reis licht

Soms ben je iets voller bepakt tijdens het fotograferen. Foto credit: Romy

Soms ben je iets voller bepakt tijdens het fotograferen. Foto credit: Romy

Over de jaren heen ben ik steeds lichter en essentiëler gaan pakken. Want laten we eerlijk zijn, als ik met 60kg bepakking rond had willen lopen was ik wel het leger in gegaan. Het licht houden van je gear zorgt ervoor dat je makkelijker kan gaan en staan waar je wilt. Omdat ik daarnaast niet té veel spullen bij me heb kan ik niet té veel variëren, waardoor de foto's uiteindelijk veel beter bij elkaar passen.

Toekomst

De toekomst van fotografie gaat veranderen omdat de camera technieken veranderen. Als we kijken naar het verschil van ‘analoge spiegelreflex’naar ‘digitale spiegelreflex fotografie’. Spiegelreflex 'DSLR' is een spiegel die opklapt wanneer er een foto wordt gemaakt. Dit maakt ook het kenmerkende "klik" geluid) betekende dat wij fotografen ineens veel meer foto's konden schieten en terug konden zien. Het voordeel was dat een foto opnieuw geschoten kon worden als deze niet goed was. 

Mirrorless camera

Mirrorless camera

En nu gaan langzaam de DSLR camera's langzaam verdwijnen en komen er "mirrorless" camera's voor terug. De naam zegt het al; de camera heeft geen spiegel máár schiet direct foto's. Dat houdt in dat er sneller gefotografeerd kan worden en dat het scherpgepunt op een later moment aangepast kan worden. Wat ik er persoonlijk mooi aan vind is dat het een stuk compacter is. Of het echter in de praktijk net zulke mooie foto's maakt als een DSLR is voorlopig maar de vraag.

Credits:

Martin Parr: www.martinparr.com
Sony Camera: www.sony.nl
Canon Camera: www.canon.nl

 

Meer op de instagram pagina van Roy van der Wens

Op de instagram pagina van Roy van der Wens vindt u meer foto's van van deze prachtige dag.


Bent u ook geïnteresseerd in een bruidsreportage door Roy van der Wens? Neem dan contact op voor een gesprek en wellicht kunnen we iets prachtigs neerzetten.