Professionele bruidsfotograaf

Uit recent onderzoek door de website: Toptrouwlocaties.nl is o.a. gebleken dat veel stellen spijt hebben van hun fotograaf keuze.

Je kent het wel, je hebt een collega, nicht of goede vriend en die houdt van fotograferen. Voor een laag bedrag willen ze jullie bruiloft fotograferen. Professionele fotografen zijn kostbaar, daarom lijkt dit een prima oplossing om zo de kosten te drukken. Maar is dit wel zo'n verstandige keuze? 

Is apparatuur niet wat een professionele fotograaf duur maakt?

trouwen ballonnen eindhoven

Vaak wordt gedacht dat professionele camera's, lenzen en andere materialen een fotograaf duur maakt. Maar eigenlijk is dat niet zo zeer wat mij als fotograaf duurder maakt dan een hobby fotograaf. 
Als ik een hobby fotograaf met mijn apparatuur laat werken, schiet hij niet dezelfde foto's als ik. Een beetje hetzelfde als dat ik de voetbalschoenen van Ronaldo aan trek. Ik ga ook niet ineens de beste voetballer zijn. 
Ja mijn apparatuur is belangrijk, ik zou niet zonder kunnen en het werken met degelijke spullen is een genot. Maar ik durf te wedden dat het me ook lukt met een wegwerpcamera. 

Waarom? Omdat ik een vierjarige studie heb gevolgd die mij heeft geleerd hoe ik structureel te werk kan gaan en hoe ik de belangen van mezelf als fotograaf en dus die van de klant kan behartigen. En dit kost tijd, tijd om voor te bereiden, om mezelf te verdiepen in de locatie en in het bruidspaar. Wat voor stijl past bij dit stel? Wat voor licht ga ik gebruiken? Wat voor tijd heb ik op de dag zelf?

“Kwaliteit kost tijd”
— Roy van der Wens
fiat 500 trouwen tilburg

Voordat de officiële ja-ik-wil-dag begint heb ik dus behoorlijk wat voorbereidingen getroffen. En als ik de dag van shooten niet meereken, krijgen we de selectie en nabewerkingen nog. Duizenden foto's zijn er geschoten en hier moet een keuze uit gemaakt worden. Uit die selectie volgt vervolgens wederom een selectie en uiteindelijk start ik met het nabewerken van de foto's.

Het is daarom onmogelijk om vier bruiloften per week te schieten. Ik ben circa drie dagen bezig met één bruiloft. Omdat ik niet aan de lopende band bruiloften kan schieten, kan ik maar een X aantal bruiloften op jaarbasis fotograferen. Ik moet hier dus mijn verdienmodel op aanpassen. 

Welke kosten heeft een bruidsfotograaf?

De kosten zijn per fotograaf verschillend. Om een idee te geven volgt hier een kleine opsomming van kosten:

  • 2 x professionele camera's per stuk circa € 3200,-

  • 2 x Professionele Lens per stuk circa € 2500,-

  • 4 x grote snelle geheugenkaart per stuk circa € 80,-

  • Krachtige computer € 3000,-

  • Photoshop abonnement en andere software € 40,- per maand

  • Data opslagsystemen per jaar € 200,-

  • Verzekeringen € 80,- per maand

  • Reclame online € 2500,- per jaar

  • Website onderhoud en service jaarlijks € 250,-

 

bruid aankleden geldrop

Fly on the wall

Om shots te maken die uniek en bijzonder zijn moet je als fotograaf vooral niet opvallen. Je moet als het ware een vlieg op de muur zijn.

De truc is om aanwezig te zijn zonder dat je opgemerkt wordt. Ik ben daarom de enige op een bruiloft die eruit ziet alsof hij naar een begrafenis gaat. Dit doe ik door zwarte kleding te dragen. Vervolgens zorg ik dat ik regelmatig foto's maak, zodat het geluid van de camera niet meer storend is en iedereen gewend is aan de klikklak-geluiden.

Als ik dit bereikt heb kan ik foto's schieten die je alleen kan uitleggen door ze te laten zien. Als ik namelijk tegen een bruid zeg: 'dat ik haar half naakt wil fotograferen, met haar moeders handen onder de jurk', antwoordt ze natuurlijk: "NEE".

Een foto zegt niet alleen meer dan duizend worden, een foto zegt iets wat woorden niet kunnen zeggen.
— Roy van der wens

Jullie wensen geprofessionaliseerd 

Het werken met een professionele fotograaf (zoals ikzelf), zorgt voor duidelijke communicatie. Alle vragen die je kunt hebben worden hierbij beantwoord. Doordat ik vaak bij het eerste gesprek al een beeld heb van wat ik wil gaan doen met de foto's, kan ik het bruidspaar op hun gemak stellen. 

Groepsportret oude warande Tilburg auberge du bonheur

De wensen die je hebt als bruidspaar kan ik vertalen naar een professioneel beeld zonder dat het cheesy en cliché wordt.

Mijn doel als fotograaf is dat de foto's van de bruiloft zo interessant zijn dat een onbekende van het bruidspaar de foto's ook interessant vindt. 
In het fotoalbum dat klanten cadeau krijgen, maak ik daarom een professionele selectie die lekker door bladert. Vaak krijg ik te horen dat het 20 pagina's tellende album zo snel door kijkt. En dat betekent dat ik mijn werk goed gedaan heb, want als iemand meer wilt is het goed.

Een foto van een mooi onderwerp schieten of een mooie foto van een onderwerp schieten is een wezenlijk verschil.

Als fotograaf krijg ik vaak te horen: "Dat is zo mooi, daar moet je echt een foto van maken". En dat bedoelen mensen natuurlijk heel erg goed, maar zo simpel werkt het niet. Het is voor mij belangrijker om een mooie, interessante, boeiende (of hoe je het wilt noemen) foto te maken van een onderwerp dat 'echt aanspreekt.  

De mooiste dag van je leven moet er ook uit zien als de mooiste dag van je leven.

Uiteindelijk is een bruiloft ontzettend kostbaar en de kosten zitten vaak in details. Omdat ik veel ervaring heb met het fotograferen van bruiloften weet ik waar ik op moet letten. Zodoende weet ik de sfeer die jullie als bruidspaar willen realiseren door middel van de details in de (aan)kleding mooi in beeld te krijgen.

Als je meer van mijn werk wilt zien kijk gerust in mijn portfolio of op Instagram, waar dagelijks nieuwe content wordt geplaatst.

 

Bron: www.toptrouwlocaties.nl

 

Meer op de instagram pagina van Roy van der Wens

Op de instagram pagina van Roy van der Wens vindt u meer foto's van van deze prachtige dag.


Bent u ook geïnteresseerd in een bruidsreportage door Roy van der Wens? Neem dan contact op voor een gesprek en wellicht kunnen we iets prachtigs neerzetten.