Wat is na-bewerken en retoucheren?


In deze blog zal ik in gaan op waarom ik nabewerk en wat de verschillen tussen 'nabewerken', 'photoshoppen' en 'retoucheren' zijn.

Wat is het verschil tussen nabewerken, photoshoppen en retoucheren?

Nabewerken wordt uitgevoerd in een fotobewerking programma zoals ‘Photoshop’. Je zou dit dus ‘Photoshoppen’ kunnen noemen.

Photoshoppen wordt dus feitelijk alles genoemd wat binnen het programma ‘Photoshop’ uitgevoerd wordt (ook retoucheren).

 

Deze foto heeft een cinematisch gevoel door subtiele aanpassingen van het licht.

Retoucheren is het vrij maken van bijvoorbeeld de huid om oneffenheden weg te halen (een beetje zoals make-up doet, maar dan digitaal). Tegenwoordig is er veel ophef rondom retoucheren, omdat dit geen realistisch beeld zou scheppen. Persoonlijk retoucheer ik zeer licht, zoals je kunt zien in mijn foto's. Ik wil namelijk dat het realistisch wil blijft. Je moet jezelf tenslotte wel terug herkennen :)

Ik gebruik zelf ‘Photoshop’ zeer zelden en doe het meeste van mijn werk in ‘Lightroom’ van ‘Adobe’. Dat programma is van dezelfde makers als ‘Photoshop’, alleen wat meer op fotografen gericht. Ook in de filmindustrie wordt ‘Lightroom’ gebruikt om een goede sfeer in het beeld te creëren. In de bijgevoegde foto kun je zien hoe een foto tot leven komt en hoe je haast het gevoel krijgt dat je naar een scène uit een film kijkt.


Waarom bruidsfoto's nabewerken?

Dezelfde foto met en zonder nabewerking.

Ik zou bijna zeggen; “Kijk en oordeel zelf”! 
Aangezien dit een blog is, is het wel zo handig om toe te lichten ´hoe, wat en waarom´ ik iets als bruidsfotograaf toepas.

Vaak is de foto qua compositie in orde en valt daar niets op aan te merken. Het is echter niet heel erg spannend. Die spanning maak ik door middel van het subtiel aanpakken van de kleuren. Ik zorg dat de kleuren levendiger worden en dat de belangrijkere onderdelen van de foto zoals de bruidegom meer uitgelicht worden. Dit werd in de tijd van analoge fotografie al gedaan in de doka (donkere kamer) d.m.v. het doordrukken en tegenhouden (donkerder en lichter maken). 

Omdat ik veel fotografeer en veel bruiloften schiet heb ik zogenaamde ´Pre-sets´ gemaakt. ‘Pre-sets’ zijn sjablonen die ik over een foto heen plaats, die meteen mijn handtekening aan de foto toevoegen. Op deze wijze is mijn compositie kenmerkend voor mijn werk. Daarna kan ik de compositie op de locatie, tijd en personen aanpassen. Want een ‘Preset’ is nooit perfect. 


Hoeveel werk zit er in het nabewerken?

Ondanks de ‘Presets’ zit er altijd veel werk in het nabewerken. Als fotograaf ben ik zeer perfectionistisch. Ik bekijk de foto's vaak en controleer herhaaldelijk op fouten of rarigheden. Ik ben altijd kritischer dan mijn klanten, wat zorgt dat ik altijd ‘on top of my game’ ben. Ik wil altijd boven de verwachting van klanten uitkomen. Ik wil ervoor zorgen dat ze de dag compleet herbeleven, dat ze trots zijn op hun keuze als fotograaf en alles wat er bij deze dag kwam kijken.

 


Hoe ga ik te werk?

Subtiele bewerking om je ogen naar de jurk te trekken.

Subtiele bewerking om je ogen naar de jurk te trekken.

Selecteren, eerst begin ik met alle foto's selecteren met een ster * zodat ik een eerste overzicht heb van de plaatjes die ik interessant vind. Het zijn vaak rond de 1.000 foto's of meer (afhankelijk van de lengte van de dag).

Presets, na de selectie zet ik een ‘Preset filter’ over alle foto’s heen, om zo een gevoel te krijgen en om te kijken welke richting ik in ga met de eindbewerking.

Tweede selectie, nu ga ik door naar een twee-ster selectie **. Hier maak ik zeer kritisch keuzes om te zorgen dat alleen de beste foto’s over blijven. De selectie is misschien gezakt naar 100 foto's.

Nabewerking, afhankelijk van het pakket wat de klant gekozen heeft ga ik de hoeveelheid foto's bewerken. Alle foto's worden één voor één grondig bewerkt zodat ze klaar zijn voor de klant.

Klanten kunnen altijd vragen om iets anders te bewerken of dingen aan te laten passen. In de praktijk maak ik dit niet mee, omdat ik al zo kritisch te werk ben gegaan dat dit voor hun onnodig is.

 

Meer op de instagram pagina van Roy van der Wens

Op de instagram pagina van Roy van der Wens vindt u meer foto's van van deze prachtige dag.


Bent u ook geïnteresseerd in een bruidsreportage door Roy van der Wens? Neem dan contact op voor een gesprek en wellicht kunnen we iets prachtigs neerzetten.