Kleur of zwart-wit bruidsfoto’s?

Wat is mooier, kleur of zwart-wit bruidsfotografie?

In deze blog ga ik de voor- en nadelen van zwart-wit en kleur-bruidsfotografie behandelen. Tevens zal ik toelichten waarom zwart-wit nog steeds gebruikt wordt in een tijd van hippe kleurfilters.

Zwart-wit is toch iets van vroeger?

Klopt, er was een tijd dat het simpelweg niet mogelijk was om een kleurfoto te maken en was zwart-wit de enige vorm van fotografie.

Ondanks de uitvinding van kleurfoto’s is het zwart-wit werk echter niet weg te denken uit de fotografie. En nu hoor ik je denken; “maar dat is wel gebeurd met TV”. Nou, ja voor een groot deel wel, maar er wordt nog steeds zwart werk gemaakt. Anton Corbijn een bekende Nederlandse fotograaf die zich ook bezig houdt als filmmaker heeft 2007 de film ‘Control’ gemaakt over het leven van Ian Curtis, de zanger van Joy Divison (De band Joy Division is vooral bekend van de hit ‘Love Wil Tear Us Apart’). Deze fantastische film met IMDB score van 7,7 is volledig in zwart-wit geschoten. Nog recenter, in 2017, heeft de vette serie ‘Black Mirror’ een aflevering genaamd ‘Metal Head’ ook volledig in het zwart-wit geschoten, simpelweg omdat het een eigenheid heeft die in kleur niet te bereiken is.

Anton Crobij foto U2 Bono.jpg

Waarom zwart-wit foto's?

Waarom worden films en foto’s nog steeds in zwart-wit gemaakt? Ik ben van mening dat het is omdat het niet afleidt. Een zwart-wit foto heeft enkel contrast en dit zorgt ervoor dat je anders gaat kijken. Het laat je fantasie leven, je hersenen gaan kleur invullen en gaan op zoek naar contrasten. Je ervaart deze foto daarom ook compleet anders en wellicht intenser, mits het gemaakt is door een goede fotograaf.

Voordelen van zwart-wit fotografie

Zoals eerder vermeld kijk je anders naar zwart-wit fotografie, maar het heeft nog meer voordelen. Zo kan een rommelige situatie in kleur er in zwart wit veel rustiger uitzien. Zodoende komt je hoofdonderwerp véél beter naar voren.

In kleur valt de ruimte om de bruid op

in zwart-wit valt de ruimte om de bruid minder op

Als bruidsfotograaf fotografeer ik regelmatig in rommelige ruimtes (huiskamer, hal, slaapkamer enz). Over het algemeen komt dat de foto niet ten goede, zeker niet als je een prachtige bruid wilt fotograferen. Daarom is het prettig wanneer ik de foto later naar zwart-wit kan omzetten, zodat de bruid zichtbaar het middelpunt van de foto is.

En hoe zit dat dan met kleur fotografie?

Kleurfotografie is zeker een belangrijk onderdeel van een huwelijk en ik zou geen reportage zonder schieten. Bruidsboeketten, lichtjes in de avond, prachtige trouwpakken (en soms jurken) die kleur bevatten mogen zeker gezien worden. Als ik foto’s schiet waarvan ik weet dat het kleur moet worden houd ik rekening met mijn fotografeerwijze. Ik wil namelijk dat de kleur een toegevoegde waarde heeft. De kleur moet als kracht fungeren van de foto. Dit bereik ik vooral door te zorgen dat het kleur onderwerp tegen een neutralere achtergrond wordt gefotografeerd, of dat de kleur van het hoofdonderwerp terug komt in de foto. De bruidegom heeft bijvoorbeeld een groenig pak aan, dan zorg ik dat de achtergrond neutraal is en/of groen bevat. Als er teveel kleuren in de foto zijn leidt dit af en ontkracht dit het eindresultaat.

Elke foto is een kleurenfoto

Hoe gek het ook klinkt maar elke foto die uit mijn camera komt is een kleurfoto. Ook al stel ik de camera in op zwart-wit en zie ik dit ook op mijn camerascherm de foto zal op de computer toch in kleur zijn. Waarom? Omdat ik in een RAW-formaat schiet. Dat betekent dat de foto als het ware nog niet ontwikkeld is. Het is enkel een databestand. Zodra ik de foto’s in mijn computer laad zal de computer er automatisch kleurenfoto’s van maken. Ik kan dan zelf kiezen of ik de foto omzet naar zwart-wit.

Hoe bepaald je kleur of zwart-wit?

Voor mij vallen foto’s in twee categorieën; vorm óf inhoud.

Vorm-foto’s zijn foto’s waar de vormen in de foto het oog aanspreken. Het lijnenspel laat je ogen als het ware over de foto dansen. Denk aan afstandsfoto van het bruidspaar, op een mooie groene heuvel tegen een strakblauwe lucht.

Voorbeeld van een kleurenfoto waar kleur een toegevoegde waarde heeft.

Voorbeeld van een kleurenfoto waar kleur een toegevoegde waarde heeft.

Dezelfde foto in zwart-wit.

Inhoudelijke foto’s zijn foto’s waar het onderwerp van de foto belangrijk is. Bijvoorbeeld het omdoen van de trouwring of de eerste kus na het ja-woord.

Wanneer ik de foto in een categorie heb geplaatst weet ik of het kleur of zwart-wit moet zijn. Als de actie op de foto belangrijk is, maar er gebeurt veel om het hoofdonderwerp heen zal ik zwart-wit kiezen.

Wanneer de vorm puur en niet te rommelig is zal ik kleur kiezen. Het blijft een beetje lastig uitleggen omdat het een gevoelskwestie is. Wat beter voelt hoeft niet perse logisch te zijn. 

Waarom verschillen zwart-wit foto’s van elkaar?

Er zijn veel manieren om een foto zwart-wit te maken. Om dit begrijpen moet je eerst weten hoe kleur werkt. Let op: het wordt een beetje technisch maar ik ga het Jip & Janneke-taal voor je uitleggen.

Elke kleur heeft een code en die code bestaat uit drie percentages. Deze drie percentages zijn RGB (Rood, Groen en Blauw) percentages. Een kleur is een mengeling van die drie kleuren.

Zwart.png
Metallic Mint.png

Voorbeeld:

  • Zwart is rgb(0%, 0%, 0%)

  • Wit is rgb(100%, 100%, 100%)

  • Mijn favoriete kleur Olijf-groen is rgb(50%, 50%, 0%)

  • Mijn favoriete jaren 80 kleur Metallic-Mint is rgb(22%, 99%, 99%)

Wanneer ik een foto omzet naar zwart-wit, bestaan de kleuren in principe nog wel maar wordt het  vertaald naar een grijstint. Dus als ik een foto om heb gezet naar zwart-wit maar ik verander de kleur rood (want dat kan ik nog steeds aanpassen) naar oranje heeft dit effect op de zwart-wit foto. De kleur rood is zeer donker in zwart-wit maar oranje is véél lichter. Op deze speelse wijze creëer ik de perfecte zwart-wit foto.

Lichte huidskleur (rood tint laag)

Correcte huidskleur (rood in balans)

Donkere huidskleur (rode tint hoog)

Kleurinstelling voor Zwart-wit

Kleurinstelling voor Zwart-wit

Mijn voorkeur?

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar zwart-wit fotografie. Dit omdat het mijn fantasie prikkelt en ik vind de vormen vaak prettiger ogen. Dat neemt niet weg dat ik een foto objectief bekijk en bepaal wat het beste werkt voor een foto. Doordat ik een lichte voorkeur voor zwart-wit heb ben ik erg kritisch naar mijn kleurenfoto’s en ik denk dat dat alleen maar in mijn/jullie voordeel werkt.

Credits:

Anton Corbijn
 

 

Meer op de instagram pagina van Roy van der Wens

Op de instagram pagina van Roy van der Wens vind je nog meer werk van Roy van der Wens


Bent u ook geïnteresseerd in een bruidsreportage door Roy van der Wens? Neem dan contact op voor een gesprek en wellicht kunnen we iets prachtigs neerzetten.