Humor in Bruidsfotografie

Kan humor in bruidsfotografie? Wat is humor in bruidsfotografie? Kan een fotograaf hier van te voren op inspelen?

 

Bij bruidsfotografie denk je niet meteen aan humor, je denkt dan vooral aan het vieren van liefde, romantiek en een perfecte dag. Humor is in mijn ogen een ontzettend belangrijk onderdeel van een bruiloft. Sterker nog, ik vind het één van de belangrijkste onderdelen van een bruiloft. Want niets ontlaadt de spanning op zo’n positieve manier dan zoals lachen. Een grappige gebeurtenis of situatie op een bruiloft zorgt vaak dat de gezonde spanning los wordt gelaten.

Wat is humor in fotografie?

In tegenstelling tot het vertellen van een mop of grappige film met bewegend beeld heb je in fotografie maar één beeld om het hele verhaal te vertellen. Zonder tekst en uitleg moet de foto self explanatory zijn. 

Een goed geslaagde foto met humor is dan ook vaak dynamisch. Een dynamische foto is een foto waar meer dan één focuspunt is. En die focuspunten zijn met elkaar in connectie waardoor je één verhaal krijgt zonder dat er iets gezegd of geschreven wordt.

Voorbeeld:
Stel iemand voor die door een deur binnen loopt en net op dat moment gooit iemand een emmer water over dat persoon heen. Ik maak een foto op het moment dat het water over hem/haar heen wordt gegooid, maar de persoon nog niet raakt.
Op dat moment heb ik een dynamiek in de foto zitten. Je ziet namelijk dat het water uit de emmer is gekomen en richting het persoon gaat, maar hij/zij is nét in de realisatie dat hij/zij nat zal worden. 
Deze dynamiek (communicatie tussen het water en de persoon) zorgt voor een verhaal en in dit geval waarschijnlijk een grappige foto.

Communicatie tussen champagnefles en bruidspaar zorgt voor dynamiek.

Grappige bruidsfoto’s

We weten nu dat voor een grappige bruidsfoto een dynamische foto nodig is om het verhaal te vertellen. En als je dit doortrekt in bruiloften zijn er ontelbare voorbeelden te geven. Denk bijvoorbeeld maar aan een kinderen en een bruidstaart of aan een champagnefles-kurk en de gasten. Of aan het optillen van de bruid door de bruidegom.

Nou zijn dit vrij simpele voorbeelden. Soms is de situatie iets meer genuanceerd en valt de grap niet direct op. Daardoor is de humor niet minder maar zeker wel zo grappig. Ik kijk zelf altijd grondig naar foto’s en ontdek vaak de leukste dingen.

Humor anticiperen

Ook al lijkt het in eerste instantie wellicht lastig om te anticiperen, tóch kan je op humor anticiperen. Dit leer je door goed te observeren tijdens bruiloften, door goed te kijken wat voor persoonlijkheden er rond lopen. Ook kinderen en dieren zijn vaak een onvoorspelbare factor en juist daardoor voor mij een voorspelbare factor. Ik heb daarom mijn oog tijdens bruiloften altijd op de kinderen gericht omdat ze gekke, leuke dingen doen.

Tijdens de ceremonie gaan kinderen zich vervelen en gaan ze rond lopen en dat is gegarandeerd ‘fun’. Ook tijdens het aansnijden van een bruidstaart of zelf alles om de bruidstaart heen draagt een hoge mate van grappige foto’s met zich mee. Wanneer mensen een borrel op hebben zijn ze wat losbolliger en kan er een grappige situatie ontstaan.

Is humor het allerbelangrijkste?

Het is belangrijk in de registratie van de dag om een compleet verhaal met veel emoties te vertellen. Humor is een emotie die mooi past bij liefde en een traan. Al deze emoties zorgen voor een verhaal wat echt en oprecht is. Het vormt een verhaal waar je later op terug kunt kijken met je partner en het kunt herbeleven door nog steeds te lachen bij dat moment dat die kurk tegen het hoofd van je oom aan botste.

 

Meer op de instagram pagina van Roy van der Wens

Op de instagram pagina van Roy van der Wens vind je nog meer werk van Roy van der Wens


Bent u ook geïnteresseerd in een bruidsreportage door Roy van der Wens? Neem dan contact op voor een gesprek en wellicht kunnen we iets prachtigs neerzetten.